Unge pårørende skoleSkole
Alle barn og unge har rett til skolegang i Norge. Dette gjelder også videregående opplæring. Det finnes per dags dato ingen spesielle ordninger for unge pårørende på skolen, men det finnes en rekke ordninger og tiltak som unge pårørende bør være klar over.
Nedenfor finner du viktig informasjon om dine rettigheter på videregående skole.
Rettigheter
For å ha rett til å gå på videregående skole i Norge må du ha lovlig opphold i Norge og ha norsk grunnskole eller tilsvarende. Du har rett til tre års videregående opplæring som du må ta ut i løpet av fem sammenhengende år, før du blir 24. Hvis du skal ta deler av opplæringa i bedrift (yrkesfag), får du ett års ekstra rett og ett år lenger å ta ut retten på (altså fire år innenfor seks år).
Du har en rekke rettigheter når du går på eller skal gå på videregående skole i Norge. Det finnes egne rettigheter rundt inntak, fravær, tilpasset opplæring og mye mer. Du kan finne en oversikt over dine rettigheter her, eller klikk deg inn på de ulike boksene under!
Lånekassen
I likhet med studenter har også elever på videregående skole rett på midler fra lånekassen.
Du må ha en skoleplass før du søker. De fleste får bare utstyrsstipend, men noen får også borteboerstipend og inntektsavhengig stipend. Hvis du ikke bor hjemme mens du går på videregående skole, kan du i noen tilfeller få borteboerstipend. Har foreldrene dine svak økonomi, kan du ha rett til mer stipend.
Stipend er ikke det samme som studielån, som studenter i høyere utdanning får. Stipend er penger du får og ikke må betale tilbake.
Privatist
I Norge kan man ta eksamen som privatist. Noen velger å ta privatisteksamen under skolegangen (gjerne fordi man mestrer et fag og kan stå til eksamen tidligere enn hva lærerplanen legger opp til) mens andre tar privatisteksamen etter endt skolegang (gjerne for å forbedre karakterer fra videregående).
Det finnes en rekke utdanningsinstitusjoner slik som Sonans, Akademiet og Bjørknes som hjelper de som ønsker å forbedre karakterene fra videregående skole ved å stå som privatist. Går du på en av disse skolene har du også rett på studielån slik studenter på høyskole eller universitet har.
Skolehelsetjenesten
Skolehelsetjenesten er et helsetilbud til alle elever på barneskolen, ungdomsskolen og videregående skole. I skolehelsetjenesten kan du snakke med helsesykepleier og noen ganger også skolelege, fysioterapeut og psykolog. De som jobber der, har taushetsplikt.