Unge pårørende studierStudier
Det finnes en rekke nasjonale tiltak og ordninger som skal sikre at alle skal kunne gjennomføre studiene sine.
Enkelte ordninger inkluderer i dag ikke pårørende, men det finnes generelle ordninger du bør være klar over.
Nedenfor følger en oversikt over informasjon og rettigheter som kan være nyttig for deg som er eller skal bli student.
Våre tips til deg som er eller skal bli student!
1. Kontakt ditt institutt hvis det er noe
Alle universitet har egne nettsider og instituttene har også egne sider med egen informasjon. Som student er du tilknyttet et institutt - på deres sider vil du finne nødvendig kontaktinformasjon. De hjelper deg med det meste!
2. Snakk med underviser, læringsassistenter eller andre kontaktpersoner
Dersom du opplever noe vanskeligheter med et fag grunnet din situasjon kan du høre med underviser, læringsassistenter eller andre kontaktpersoner om det finnes løsninger som kan hjelpe deg med å fullføre faget. De aller fleste er behjelpelige eller vet hvem du bør kontakte for å få hjelp.
3. Sett deg inn i lånekassens vilkår
Det finnes flere vilkår og ordninger du bør være klar over når du søker studielån. Det finnes blant annet en inntektsgrense, du har rett på tilleggslån hvis du er over 30 år og du har krav på ekstra stipend og lån hvis du har barn.
4. Snakk med medstudenter!
Noen ganger er medstudenter den beste kilden til viktig informasjon. Mange har egne erfaringer med hvordan man best navigerer utdanningsinstitusjonens kriker og kroker.
5. Spør, spør, spør!
Hvis du står i fare for å droppe ut eller ikke kunne fullføre enkelte fag så bør du snakke med noen om det. Enten det er instituttet, underviser eller medstudenter. Selv om du ikke har særskilte rettigheter til tilrettelegging av studier kan det hende du får egne tiltak. Høyskolene og universitetene vil at du skal uteksamineres!
Stipend
Studier ved alle universiteter og godkjente høgskoler gir rett til støtte fra Lånekassen til å ta 480 studiepoeng. Det er det samme som å studere åtte år på fulltid.
Basislån kan alle studenter få, og dette er navnet på det de fleste kaller studielån. Basislånet er et lån, ikke et stipend. Inntil 40 prosent av dette lånet kan bli gjort om til stipend hvis du ikke bor sammen med foreldrene dine, du består utdanningen din og har inntekt og formue under grensene.
Sykestipend
Hvis du blir syk i mer enn to uker mens du studerer, kan du få sykestipend.
Sykestipend vil si at lånet ditt blir gjort om til stipend for den perioden du er syk. I den perioden du får sykestipend, regnes du heller ikke som forsinket hvis du stryker på eksamen.
Permisjon
Du kan søke permisjon fra studiene, og/eller søke unntak fra studiepoengkravet ved dokumentert sykdom. Ved en del studiesteder kan du også få permisjon for ett semester uten dokumentert sykdom.
Ta kontakt med ditt studiested for nærmere informasjon om dette.
Studentsamskipnad
Studentsamskipnader skal finnes ved hvert studiested. Disse samskipnadene har ulike tilbud til studenter tilknyttet studiesteder i deres område. I tillegg til å tilby studentboliger har de som regel ordninger for trening, psykisk og fysisk helse.
Særskilte ordninger
Du kan ha krav på alt fra tilrettelagt eksamen til NAV ytelser og dispensasjon dersom du har krav på individuell tilrettelegging. Alle høgskoler og universitet er forpliktet til å legge til rette for personer med funksjonsnedsettelser i den grad det er mulig. Kravet til tilrettelegging gjelder både universell utforming og individuell tilrettelegging.
utdanning.no har en full oversikt over dine rettigheter.
Du kan finne mer informasjon her
Studenterspør.no
Masse relevant informasjon for studenter med egne sider om rettigheter, økonomi, psykisk helse og studiemestring
Utdanning.no
Her finner du informasjon om ulike utdanninger, jobbmuligheter og andre relevante tjenester som hjelper deg videre i valg av studier og jobb.